Terugblik

Terugblik

Toen ik op donderdag 30 juli Nederland binnen reed voor een laatste bezoek aan mijn werkgever Vanderlande, kwam ik tot een mooie ontdekking. Op 30 december 2021 reed ik Zweden binnen met een bomvolle bus met Nederlands kenteken. Nu reed ik, exact 6 maanden later, met een lege bus – afgezien van 15 kilo Leksands knäckebröd voor mijn neef- in hetzelfde busje, maar met Zweeds kenteken, Nederland binnen. Dat was een mooi moment om even – met mijn Pippi Langkous blikken- terug te blikken over het half jaar.

Het is eigenlijk niet te bevatten hoeveel er in een half jaar kan gebeuren:  van ‘ik weet nog niet waar ik ga wonen’ tot ‘ik heb een koophuis gekocht’ en van ‘het zal wel moeilijk zijn om contacten te leggen’ tot ‘veel contacten, lid van de oriënteringsclub en al helemaal mijn draai gevonden te hebben, langlaufen op een steenworp afstand van huis, suppen op de meren en volop genieten’.  

Ook heb ik inmiddels kennis gemaakt met de typisch Zweedse midsommar viering. Traditioneel wordt tijdens de midzomer viering de ‘midsommar stång’ (de meiboom) gehesen, wordt er gezellig gepicknickt en wordt er heel kneuterig in een kring om die midsommar stång gedanst op vrolijke liedjes. Het meest bekende liedje dat er wordt gespeeld is die van de små grodorna (de kleine kikkers), waarbij de deelnemers aan de dans ook als een kikker in het rond springen. Uiteraard kon ik het niet laten om ook mee te dansen. Ik ben geen fan van dansen, maar als je als een vrolijke dorpsgek kunt rondhuppelen, ben ik van de partij! Om de echte midsommar te vieren, ben ik ’s avonds met een vriendin naar ‘mijn onbewoonde eiland’ gesupt om daar te overnachten. 

Naast mooie ervaringen, waren er uiteraard ook wat hobbels op de weg: de rompslomp rondom het aanvragen van mijn persoonsnummer, het regelen van een bankrekening, verzekeringen, allerlei administratieve en bureaucratische rompslomp, uitzoekwerk etcetera. Na weken de koers van de Euro ten opzichte van de Zweedse kroon in de gaten te hebben gehouden – heb ik ook flink wat euro’s naar mijn Zweedse bankrekening gestuurd om mijn nieuwe huis te kunnen kopen. Ik dacht het op een juist moment te hebben gedaan, maar helaas bleek achteraf dat ik toch nog even had moeten wachten omdat de koers na een korte daling toch weer ging stijgen. Ondanks dat ik economie heb gestudeerd, blijk ik dus geen goede belegger te zijn!

Niet alleen de wisselkoers van de Zweedse kroon gaat op en neer, maar ook de brandstof prijzen fluctueren enorm, zo heb ik het afgelopen half jaar gemerkt. Bijzonder is dat in Zweden de prijs voor een liter diesel zo’n 35 eurocent hoger ligt dan de prijs voor een liter benzine. Dat is een beetje jammer, want mijn busje rijdt op diesel. Toen ik een half jaar geleden Zweden binnenreed, kon ik – omgerekend- nog voor net onder de 2 euro per liter tanken, terwijl je momenteel voor een liter diesel ongeveer 2,60 euro betaalt. En dan hoor ik de Nederlanders maar klagen dat de brandstofprijzen in Nederland zo hoog zijn…

Over Nederland gesproken: vorige week ben ik dus weer een week in Nederland geweest om diverse trainingen op mijn werk te geven. Daarnaast heb ik ook afscheid genomen van mijn collega’s omdat ik afgelopen week voor het laatst fysiek in Veghel was. Toch wel bijzonder om na 16 jaar voor Vanderlande gewerkt te hebben daar nu niet meer terug te komen….! Inmiddels heb ik ook van mijn opleiding de nodige informatie ontvangen. De eerste week van de opleiding zullen we ergens de bergen in gaan.

Ik dacht voorlopig van regelwerk af te zijn, maar het nieuwe regelwerk staat alweer voor de deur: mijn Nederlandse bedrijf opheffen, een Zweeds bedrijf opstarten en uitzoeken hoe het belastingtechnisch allemaal geregeld is. Dat is wederom goed voor avonden uitzoekwerk achter de laptop. 

Voordat ik dat uitzoekwerk ga doen, zal ik me eerst gaan storten op het project ‘mijn nieuwe huis in orde maken’.  Aanstaande vrijdag krijg ik de sleutel van mijn eigen huis. Morgen ga ik nog even een grote voorraad verf inslaan, en dan kan ik daarna aan de slag met schilderen! 

De meiboom wordt gehesen
Het dansen kan beginnen!
Nadat mijn tentje op het eiland stond, heb ik nog een rondje gesupt
Ik heb een huis....!
Op de ferry terug naar Zweden, met in de verte de Storebaeltbrug
Bukken voor de Storebaeltbrug!

4 gedachten over “Terugblik”

  1. Katja, er is al heel wat werk verzet en er komt vast nog wel meer bij maar het voornaamste is toch wel dat je het enorm naar je zin hebt . Geniet er van .
    Liefs van ons

  2. Hoi Katja
    Wat ben jij toch een sterk persoon.
    Je laat je nergens door afschrikken en gaat je droom achterna. En die droom is nu werkelijkheid geworden. Soms ben ik best wel jaloers op je. Maar misschien is dat niet reëel met mijn geluk in Nederland. Heel veel succes met schilderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *