Van alle markten thuis

De afgelopen weken had ik als doel ‘zoveel mogelijk doen in zo min mogelijk tijd’. Voordat ik de sleutel kreeg van mijn nieuwe huis had ik voor bijna 1000 euro verf en klusspullen ingeslagen zodat ik voorlopig vooruit kon met klusmaterialen. 

Toen ik op 15 juli de sleutel van mijn huis kreeg, ben ik als een bezetene gaan klussen. Omdat ik 5 dagen nadat ik de sleutel kreeg al bezoek kreeg van mijn broer en zijn gezin en van een vriendin met haar gezin, had ik het in mijn hoofd gehaald om dan al zoveel mogelijk van de binnenkant van het huis klaar te hebben. En als ik iets in mijn hoofd heb, dan krijg ik dat er niet uit (dat is overigens soms best wel irritant). Ik begon met het schilderen van de muren. Dat was wel nodig, want er zat in sommige kamers afschuwelijk bloemetjes behang op de muren. Na een zoektocht op Google had ik de muurverf gekocht die het beste uit de test kwam, in de hoop dat ik met 1 laagje muurverf de bloemen wel zou kunnen verbloemen. Helaas niets was minder waar: zelfs na laag 3 zijn de bloemetjes nog niet verwelkt en zijn ze nog een klein beetje (maar niet storend) zichtbaar. In de woonkamer zat er lichtgrijs behang op de muur, maar ook hier waren 3 lagen nodig om het dekkend te krijgen. Dat was een tegenvaller, maar tegenvallers horen bij klussen, dus schilderde ik vrolijk in mijn oranje Smit overall met Pippi vlechtjes in mijn haar en met Zweedse smartlappen op de achtergrond verder. 

Toen woensdagavond mijn 8 gasten op de stoep stonden, waren – op mijn knutselkamer na- alle kamers klaar. Het was schitterend weer, dus bouwde ik mijn tuin om tot heuse camping en sliep ik voor het eerst in mijn nieuwe huis. Al mijn 4 tentjes werden tentoongesteld, en de gasten die geen eigen tent bij zich hadden mochten kiezen in welk tentje ze wilden overnachten. Ook mijn slackline, de trampoline en pijl en boog sets kwamen tevoorschijn (helaas heb ik door alle klusactiviteiten deze zelf nog niet kunnen testen). De dag erna was het tropisch warm, en dus perfect weer om een rondje op de mega SUP te maken en even niet aan klussen te denken.

Vrijdagavond kwamen mijn ouders aan, die per trein en ferry naar Zweden waren gekomen. Mijn broer haalde ze met zijn huurcamper van het station op, en zo was de familie compleet. Helaas moest mijn broer met zijn gezin de dag erna alweer vertrekken richting Göteborg maar op zaterdagochtend hebben we nog gezamenlijk rondom Villa Kakelbont doorgebracht. Mijn neefje en nichtjes hebben in de tussentijd het Villa Kakelbont peperkoekjes huis versierd, zodat we ceremonieel Villa Kakelbont konden openen, en tijdens de echte Zweedse fika (koffie/theepauze) de villa konden verorberen.

Het klusfestijn gaat door. Ik blijk van alle markten thuis te zijn. Naast schilder ben ik onder andere ventilatiehoedjes monteur, bosmaaister, grasmaaister, elektricien, serre reparateur, slotenvervangster, garderobekast-planken-zaagster, kok voor mijn gasten en interieur inrichtster. De belangrijkste plekken van mijn huis zijn inmiddels ingericht: Mijn werkplaats met grote werkbank en bankschroef,  mijn garage alias ‘sport-speeltjes-paradijs’ én mijn knutselkamer. Ik ben echt superblij met mijn huis en het is leuk om te zien dat het steeds mooier wordt. 

Mijn vader, die helaas hard aan het aftakelen is, slecht te been én doof is, maakt zich heel ‘nuttig’. Zo heeft hij zich ontpopt tot ‘schroefjes en boutjes sorteerder’ en houdt hij zich bijna de hele dag daar mee bezig. Mijn uitgebreide voorraad boutjes, moertjes en ringetjes waren al erg netjes gesorteerd, maar blijkbaar niet volgens de logica van mijn vader. Ik had 2 ladekastjes: 1 kastje met laatjes waarin boutjes, moertjes en ringetjes op maat gesorteerd in zaten, en 1 ladekastje voor schroeven en spijkers (tevens op maat gesorteerd). Nu heb ik nog steeds 2 ladekastjes, maar nu zitten de boutjes niet meer in 1 ladekastje maar zijn ze verspreid over twee ladekastjes maar wel mét handgeschreven labels erop. Ook moest mijn fietsgereedschapskoffer (altijd handig om mee te nemen in mijn busje als ik mijn fiets ergens mee naar toe neem) worden uitgeplozen, en liggen nu de dingen uit mijn fietsgereedschapskoffer gesorteerd in de bakken op de werkbank….. ‘Katja, deze dingen kunnen wel weg he, want daar kun je niets mee’ (met in zijn hand SPD plaatjes en bevestigingsmateriaal voor onder mijn fietsschoenen). Het is goed bedoeld,  maar ik denk dat, als mijn ouders weer vertrokken zijn, ik weer een uitsorteeractie moet houden om de boel weer op Katja logica te sorteren en mijn fietsgereedschap set weer compleet te maken. 

Mijn moeder is uitgeroepen tot rozensnoeister van de straat, en heeft na een hevige strijd met de rozenstruik (met als gevolg een arm vol met verwondingen van de doorns) de strijd gewonnen: de rozenstruik die tegen de gevel aan groeide heeft het gevecht verloren, zodat ik binnenkort daar de gevel kan gaan schilderen.

Tussen het klussen door maken we af en toe kleine uitstapjes zodat mijn ouders ook kunnen zien in wat voor omgeving ik woon.

In de tussentijd moest mijn oude appartement leeg gehaald en schoongemaakt worden. Ik heb veel op de fiets verhuisd (het appartement is 1 kilometer van mijn nieuwe huis vandaan) en de grote dingen met mijn busje opgehaald. Op 1 augustus heb ik de sleutels ingeleverd van mijn oude huis, dus vanaf nu heb ik nog maar 1 huis om voor te ‘zorgen’. 

Nu is het hopen op droog weer, omdat het houtwerk buiten geschilderd moet worden. Ik ben begonnen bij het kaal krabben van de garage. Daar krijg ik gezelschap van wespen die ergens een nest hebben in de isolatiewand van mijn garage. Vooralsnog vallen ze me niet lastig en zoemen ze alleen af en toe rond mijn oren, dus hopelijk blijft dat zo…

Pippi Kluskous
Op de mega SUP
Camping Kakelbont - mijn eerste nacht in mijn nieuwe huis
De schoonmaakster gaat met haar stofzuiger per fiets op pad om het appartement schoon te maken.
Voor dit 'verf-krab-klusje' geldt niet dat het elke keer mooier wordt...maar hopelijk verandert dat snel als er verf op zit!

4 gedachten over “Van alle markten thuis”

  1. Succes met de boutjes, moertjes enz. En eerst ziet alles er nog niet geweldig uit maar daarna wordt het alleen maar mooier en wordt het steeds meer je eigen huis. Veel plezier met klussen hoor.👍

  2. Wat ziet het er al gezellig uit Katja een heuse camping bij je huis. En je straalt van oor tot oor. Je bent duidelijk helemaal in je kluselement. Heerlijk om te zien.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *