Nieuwe contacten en ONTDEKKingen!

Afgelopen week stond in het teken van contacten leggen, maar dat ik in zo’n korte tijd al zoveel contacten zou leggen had ik nooit durven hopen en verbaast me nog steeds (maar maakt me wel heel blij!). Maandag heb ik kennis gemaakt met Johan van Norbergs Orienterings Klubb (NOK). Hij heeft me van alles uitgelegd over de club (waar ik inmiddels lid van ben geworden), en ik werd ook uitgenodigd voor de ‘soepavond’ die elke dinsdagavond voor clubleden wordt gehouden. Na het langlaufen kun je dan  soep eten en bijkletsen. Dinsdagavond was ik natuurlijk van de partij, en dat was meteen goed voor mijn Zweedse taal. Alhoewel het wel lastig blijft…. soms volg ik stukken en soms denk ik ‘waar gaat dit over?’. Verstaan is één ding, maar terug antwoorden is nog lastiger. Maar oefening baart kunst! 

Verder ben ik op de ‘fika’ geweest bij Annemieke die een B&B runt in het dorp. Het plan was om ‘even’ kennis te maken, maar dat pakte anders uit.  Uiteindelijk stapte ik na 4,5 uur met haar te hebben gekletst bij haar de deur uit! 

Ik had haar verteld over een oud huis dat ik had bezichtigd in het centrum, en dat er daardoor wilde plannen bij me naar boven kwamen. Het huis had 2 hele grote garages, dus ik zag daar al kano’s, sups, langlaufski’s, fietsen en ander buitensportmateriaal staan om met groepen leuke activiteiten te ondernemen (ONTDEKK  2.0). Verder had het huis een beneden verdieping waar ik mezelf al creatieve workshops zag geven (Keltja 2.0). Toen ik mijn verhaal vertelde zei Annemieke enthousiast ‘dat is toevallig, daar hebben we het pas met de gemeente over gehad dat we dat in het dorp missen en het zo graag zouden willen’. Tja, en je kunt wel raden wat er toen gebeurde: Ik werd nog enthousiaster en vroeg de contact gegevens die Annemieke had van de gemeente. Inmiddels heb ik al 2 overleggen gehad met 2 mensen van de gemeente over mijn plannen. En ook zij zijn laaiend enthousiast over mijn plannen en hebben me allemaal tips gegeven. Volgende week is er ’s avonds een bijeenkomst voor ondernemers uit het dorp, en ook daarvoor ben ik uitgenodigd. Dus…wie weet begin ik hier wel een eigen bedrijf. Maar voor het zover is, ga ik natuurlijk eerst alles verder uitwerken en op een rijtje zetten.  

Overigens heb ik het oude huis dat ik op het oog had, nogmaals bezichtigd met Feike (de man van Annemieke). De conclusie die ik na de eerste bezichtiging had, had Feike ook. Het is echt enorm veel kluswerk, en de vraag is wat je allemaal tegenkomt. Ik heb dus van dit huis afgezien, maar er staan inmiddels weer een aantal bezichtigingen gepland. Blijkbaar is zondag in Zweden een populaire dag om bezichtigingen voor huizen te plannen, dus heb ik op elke zondag wel iets te doen (en ga ik uiteraard als dat kan traditiegetrouw op de fiets)!

Wat ik de afgelopen week ook heb gedaan, is mezelf cultureel vermaakt. Norberg en omgeving staat vol met historische gebouwen, en er is bij mij in de omgeving veel te zien van de mijnbouw historie. Het is een leuke manier om zo al wandelend de omgeving verder te verkennen!

Komend weekend wordt in Norberg de Engelbrektsloppet georganiseerd, een grote langlaufwedstrijd. In Norberg ligt er van december tot en met maart gegarandeerd een langlaufloipe van kunstsneeuw, maar voor de extra sfeer is er vorige week een langlaufloipe IN het centrum gelegd. Grote stapels sneeuw werden met vrachtwagens op straat neergelegd. Vervolgens is er een mooie loipe van gemaakt.

Voorafgaand aan de grote langlaufwedstrijden van komend weekend werd afgelopen zaterdag ‘Åk en mil, vinn en bil’ (vrij vertaald: ‘langlauf 10 kilometer en win een auto’) georganiseerd. Mijn oriënteringsclub zocht nog vrijwilligers voor het uitdelen van de startnummers, dus in het kader van ‘zo kan ik het beste integreren’ heb ik mij opgegeven. Vrijdagavond heb ik druk geoefend met de Zweedse getallen van 1 tot 10.000 (je weet maar nooit hoeveel mensen er op af komen), en zaterdag kon ik het in de praktijk brengen. Achteraf gezien was ik iets te enthousiast met nummers leren, want het hoogste startnummer dat uitgegeven werd, was 841… Leerzaam en leuk was het in ieder geval wel!

Inmiddels is mijn huisraad ook steeds completer aan het worden. Zo heb ik een hypermoderne, draadloze steelstofzuiger (met ingebouwde LED verlichting in de voet) gekocht waardoor ik elk kruimeltje nog beter zie liggen. Daarnaast heb ik een hyperhippe Vileda Ultra Turbo hyper wring mop (geen grapje, hij bestaat echt!) gekocht, waar menig huisvrouw jaloers op is. Deze huishoudelijke gadgets hebben er wel voor gezorgd dat ik mijn huis nu spik en span schoon houd omdat het een plezier is om met deze dingen door mijn huis te banjeren. Of zou mijn schoonmaakdrang aangewakkerd worden door de schone buitenlucht ? 

De overige huisraad zoals bestek en servies begint ook steeds completer te raken. Deels is dit te danken aan de ‘loppis’ – tweedehands winkeltjes die je overal tegenkomt in Zweden. Een van de weinige dingen die ik nog niet heb, is een strijkbout. Maar daarvoor kan ik altijd nog mijn langlauf-wax-strijkbout voor gebruiken!

9 gedachten over “Nieuwe contacten en ONTDEKKingen!”

 1. Katja goed te horen dat het zo naar je zin hebt. En je al weer geprikkeld wordt om te ondernemen en dat je kansen ziet liggen, heerlijk! 😁
  Uitdagingen zijn er om benut te worden, niet om ze te laten liggen, dat weet jij weer goed te demonstreren. Ik zie het hele verhaal in mijn hoofd als een film voor me afspelen. Ik ben er dus een beetje bij. Keep up the good work baby! 😁
  Wij hebben met Bedaf na een artikeltje in de krant ons zelf aangemeld om een promofilmpje te maken we waren er snel bij en zijn ingeloot en uitnodigd om op 19feb die in theater Markant in Uden te komen opnemen. Dus tekst ervoor gemaakt en een beweegplan waarbij onze sporters als sportfiguranten door het beeld moeten rolskieen cross skaten NW’en een storybiard gemaakt, leden opgetrommeld. As zondag maken we op Bedaf na de training een try-out die Wilfred filmt om te kijken of het wordt wat ik bedacht heb. We krijgen op Dday 1uur de tijd voor opnames, maar het moet in 1take van 5 minuten worden opgenomen. Wel is het strijdtoneel naar 4 bij 4 meter, een hele uitdaging. Mijn idee werd eerst neergesabeld het moest er rustig aan toe gaan en moesten doelgroepen worden benoemd tssss op mijn opmerking we gaan een film maken duss ehe bewegende beelden! We laten geen foto met tekst zien gingen ze overstag gelukkig. En de beelden laten wel zien dat het voor oud en jong is of voor meisjes en jongens. Tenslotte zegt
  1 beeld meer dan 1000 woorden, toch! 😁
  Dus dit verhaal word vervolgd groetjes Olga

 2. Hoi Katja

  Wat fijn dat je alweer zoveel contacten hebt. Maar ik had eigenlijk niet anders verwacht. Je bent een open mens die haar praatje paraat heeft en ook nog alles aanpakt om maar onder de mensen te zijn. Hopelijk komt een geschikt huis snel. En kan je weer verder stappen zetten. En ook fijn om te lezen dat je plannen met Ontdekk ook misschien in Zweden kan worden gestart. Je doet het goed Topper.

 3. Ann Ketelaars

  Wat leuk dat je al lid bent geworden van de ski-oriëntering club. Zien we je zeker aan de start bij de volgende WM Games.
  Vele mooie plannen om de mogelijkheid te onderzoeken om zelf een bedrijfje te starten. Super !
  Heel veel succes met deze zoektocht.
  Wat een mooie omgeving , als een God in Frankrijk.

 4. Hoi Katja wat leuk te lezen hoe enthousiast je bent. Echt vol energie ben je en geniet je van alle contacten en ideeen. Hoop dat het handen en voeten gaat krijgen. Veel succen en groetjes van ons. 😘

 5. Wat super leuk om te lezen! Al jouw plannen,….ik weet zeker dat je op n dag de uitdaging aan gaat. Zo ken ik je(haha). Van de week kwam je naam nog naar boven ivm een teambuilding ding. Ik zei ja als ze hier was geweest dan had ik Katja gevraagd, maarja ze zit heel wat km verderop. Je gaat dus positief over de tong binnen Vanderlande. Zet ‘m op! Als er 1 iemand is die get gaat nailen, dan ben jij het. Ik kijk uit naar je volgende blog. Liefs van mij💖

 6. Hoi Katja, wat klinkt het goed allemaal!
  Wij zijn onze plannen voor de zomervakantie een beetje aan het opmaken. Het wordt zeer waarschijnlijk Zweden! Misschien kun je ons t.z.t. van wat outdoor adviezen op maat voorzien….Groetjes Marjolein

 7. Echt super fijn om al je belevenissen te lezen Katja. En het komt op mij over dat je je als een vis in het water voelt. Zo gaaf!
  Liefs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *