Sporen…of ontspoord?

En toen waren er twee weken voorbij gevlogen zonder een blog te plaatsen. Ondanks dat ik – toen ik begon met dit blog – niet van plan was om wekelijks iets te plaatsen, leek het bijna traditie te worden om elke zondagavond even tijd te maken om wat te posten op mijn website. Totdat ik deze traditie doorbrak… Bij deze dan alsnog een samenvatting van twee weken.

Weken die in het teken stonden van sporen: langlaufsporen, maar ook dierensporen. Zoals ik in mijn vorige blog al schreef, is Norberg de afgelopen weken in de ban geweest van de festiviteiten rondom de Engelbrektsloppet (een langlaufwedstrijd). Hiervoor was er een langlaufloipe door het dorp gemaakt, wat veel sfeer creërde. In de week voordat de wedstrijden gehouden werden, zijn er allerlei activiteiten op het langlaufspoor georganisserd. Zo gingen hele schoolklassen met zijn allen langlaufen door het dorp.

Ook was er een estafette waarbij je in teams van 3 personen 10 kilometer per persoon kon langlaufen. Daaraan heb ik meegedaan met mijn oriënteeringsclub. Erg leuk om een keer langlaufend in plaats van fietsend door het dorp te gaan en aangemoedigd te worden door clubgenoten!

Tijdens de Engelsbrektsloppet heb ik sporen achter gelaten op de Zweedse televisie zoals op bovenstaande foto te zien is. Zonder het zelf te beseffen was ik opeens – ontspoord op mijn fiets – onderdeel van de kopgroep. Met dank aan de oplettendheid van Annemieke, anders had ik nooit geweten dat ik op televisie was.

Ondanks dat de sneeuw na afloop van de wedstrijden in het centrum is weggehaald, ligt er rondom Norberg nog wel een hele mooie ronde van zo’n 16 kilometer. Dat is overdag heel gaaf, maar ik heb ontdekt dat het ook heel leuk is om ’s avonds met een hoofdlamp de route te langlaufen. Het leuke is dat er nog meer mensen dit leuk vinden. Zo had ik bij het oversteken van een weg aanspraak van een jongen, met wie ik een groot stuk samen heb gelanglaufd. Ik snap nog steeds niet dat mensen zeggen dat Zweden stug zijn, ik merk hier het tegenovergestelde!

Gisteren viel de aandacht op de langlaufloipe wat tegen, zodat ik een truc uit mijn trukendoos haalde om toch wat meer aandacht te krijgen. Bij het uitstappen van het spoor werd ik met flinke vaart als een raket afgeschoten, maar helaas duurde mijn ruimtereis maar kort: mijn ski skiede rustig door in het spoor, en ik werd met alleen mijn schoen aan gelanceerd. Met als resultaat: een blauwe knie. De wijze les van dit alles is: voortaan bij het oversteken checken of de binding van de schoen echt wel goed dicht zit, voordat je bij het langlaufen verrast wordt door een losschietende ski!

Door het mooie weer en wat verse sneeuw (diie begin deze week is gevallen), werd ik tijdens een van mijn langlauftochten ook afgeleid door mooie diersporen. Langlaufsporen en diersporen zijn allebei reuze interessant!

De langlauftocht die ik gisteren heb gedaan, ging er wel wat fanatieker aan toe dan de ‘op zoek naar de diersporen langlauftocht’, met als resultaat: een gescheurd jasje bij mijn bovenarm.

Gelukkig is er voor elk probleem een oplossing: ik heb mijn naaimachine uit Nederland meegenomen (met een mooie gouden sticker ‘goedgekeurd door de Nederlandse vereniging van huisvrouwen’ – lachwekkend dat dit vroeger bestond!), dus vanavond heb ik mijn jasje weer gerepareerd. Gelukkig heb ik afgelopen week ook een reisstrijkijzer gekocht, zodat ik daarmee meteen een verstevigingsstuk in mijn jasje kon strijken.

Mochten mensen zich nu zorgen maken dat het niet goed gaat met mij  omdat ik -ik heb een grote hekel aan strijken- een strijkbout heb gekocht, dat is loos alarm. Ik ben wel ontspoord maar het gaat nog goed met me: ik heb de strijkbout niet gekocht om kleding te strijken, maar om bedrukkingen op kleding te kunnen strijken; mijn langlaufwax strijkijzer was daar toch wat te plakkerig voor!

Persoonlijk maak ik me op huishoudelijk vlak wel wat zorgen over mezelf: ik blijf verslaafd aan mijn nieuwe mega handige steelstofzuiger en mijn hyper hippe mop. Dus minimaal een keer per week wordt mijn huisje netjes uitgebreid van top tot teen uitgesopt en meerdere malen per week gezogen! 

Naast bovengenoemde dingen heb ik ook wat praktische zaken geregeld. Zo heb ik weer diverse huizen bezichtigd (en ben ik volop aan het meebieden op een superleuk huis…spannend of dat wat gaat worden!). Vandaag ben ik zelfs 60 kilometer gaan fietsen om een huis te bezichtigen. Het was prachtig zonnig weer, dus het was geen straf om over de ijzige en besneeuwde wegen te fietsen.

Daarnaast ben ik in het ziekenhuis van Avesta geweest (zo zie je nog eens wat) voor een extra Covid vaccinatie. Nu wordt de grote uitdaging om dit netjes (zonder persoonsnummer, want daar zit nog geen schot in helaas) geregistreerd te krijgen zodat ik ongestoord kan reizen.

Ook heb ik een bezoek gebracht aan de bibliotheek van Norberg, en in het Zweeds (met wat kunst en vliegwerk erbij) mijn lenerspas geregeld. Nu heb ik een uitgebreide collectie Zweedse boeken in huis: van Nils Holgersson, tot het dagboek van Anne Frank, langlauftechnieken van Charlotte Kalla en het Ute magasinet. Het probleem is alleen dat ik zoveel ‘ute’ wil zijn, dat ik niet aan lezen toe kom…. Maar ja, ik schreef net dat er voor elk probleem een oplossing is, dus dat komt vast ook wel goed! 

3 gedachten over “Sporen…of ontspoord?”

  1. Vlijtig Liesje geworden Katja. 🤣🤣. Leuke ontmoetingen heb je en wat ben je in een mooie sneeuwtijd daar naartoe verhuisd. Zo genieten daar in de sneeuw. Hoop dat je bod op het huisje wordt ingewilligd voor je. Succes verder. Liefs van ons 💋

  2. Zoals altijd weer spanning en avontuur. Je hebt een gopro nodig hoor, dan zitten we helemaal in je verhaal ik geniet er van en eigenlijk zie ik het als een film voorbij komen! 😁
    Wij maken ook van alles mee. Van een ontwortelde boom op de Bedaf loipe tot het maken van een promofilm van de Langlaufvereniging in theater Markant Uden. Lachen! rolskiën langlaufen enz op 4×4 meter in de studio, eigenlijk niet te doen. Maar we gaan geen uitdaging uit de weg. We hebben een aantal Bedaffers van jong tot oud en Bedaf kleding gehesen en de studio betreden. Van de beelden moeten we zelf iets monteren. Gelukkig hebben we Wilfred nog 🤭 hij gaat aan de slag om er iets leuks van te maken.
    Wij zijn vandaag naar het Zwarte Wied afgereisd om lekker te langlaufen echter de sneeuw is in de laatste 2 dagen weg geregend. We hopen dat er deze week nog wat ❄ gaat vallen. We gaan het mee maken. 👋 👋 👋 Tot de volgende keer van Olga Wilfred Tineke en Martin.

  3. Genieten voor jou in Zweden en voor ons van je blogs😃. Het komt wel goed met jou daar. Vrijheid, blijheid 🤩

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *